"Leafcutter Ants" by Neil B is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.

Aquest article ha estat elaborat per Sergi Alonso, soci fundador de Coopdevs.org, com a part del projecte “Too much patriarchal technocapitalism will kill you” en el context de la “Xarxeta de continguts”, i ha estat possible gràcies al suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona i de la xarxa APC. També gràcies a la implicació de tota la gent que hi ha participat: Alba, avileva, David, Efraín, Mònica, Ondiz, Sergi, i l’equip Pangea.org.
Foto de capçalera: “Leafcutter Ants” by Neil B is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.

 

Coopdevs planteja en aquest article una breu reflexió que enllaçaria amb el punt 3.1 dels Principis Feministes d’Internet (en català, aquí). A l’article reflexionen sobre les dinàmiques que tenen lloc a grans corporacions digitals i com podem fer-hi front des del cooperativisme.

 

 

«Arribarà un moment en què o bé podreu treballar a Google i gaudir del vostre salari astronòmic, o bé podreu comunicar als altres amb orgull on treballeu.»

Aral Balkan

 

Best places to work

Cada any s’atorguen premis a les millors oficines del món on treballar, Glassdoor Best Places to Work. I és que les empreses que produeixen software seguint el model de Silicon Valley, principalment plataformes digitals, recompensen a les seves treballadores amb jocs, menjar, mobiliari per relaxar-se i tota mena d’activitats lúdiques.

Foto oficines de Google a Sydney (font: foto careers.google.com)

 

Amb aquesta estratègia les empreses tracten de fer sentir que les persones que hi treballen formen part de l’empresa, que les treballadores són importants i cuidades. Intenten fer-les sentir que els objectius de l’empresa són raonables i transcendents:

“Creem oportunitats al posar el món en marxa”
Uber

Però la treballadora no forma part de la direcció de l’empresa ni li està permès fer crítica. Les persones que treballen a les oficines són sols un recurs escàs. Les condicions econòmiques que s’ofereixen, la flexibilitat horària, els jocs, la comoditat i el “bonrollisme” a l’oficina són sols estratègies per captar i retenir aquest recurs tan preuat.

 

Lobby with wall

Foto de HubSpot Cambridge Headquarters (foto by Sandalwood Photo Co.)

 

Però no ens deixem enganyar, en aquestes empreses manen els accionistes majoritaris, habitualment inversors que sols cerquen un bon retorn econòmic en el repartiment de dividends o en la venda. Així doncs no és d’estranyar que les idees fundacionals d’una empresa que neix amb pocs recursos acabi pervertint-se quan els inversors veuen l’oportunitat d’invertir i les bones intencions acabin sent sols un record del passat.

Quan algunes persones destacades de la indústria de Silicon Valley no poden més amb el càrrec de consciència, sorgeixen moviments crítics com https://humanetech.com/ on es denuncia que les plataformes es milloren per mantenir enganxat al públic, són addictives per disseny. No es té en compte l’impacte negatiu en la població i encara no sabem ben bé com impactarà en el desenvolupament de les persones joves i infants, però es poden preveure conseqüències nefastes.

Així doncs, interessa que les treballadores no es plantegin si el producte que desenvolupen és ètic, addictiu, o si realment aporta algun valor al desenvolupament humà. Importa que les treballadores estiguin ben entretingudes, vagin cada dia a l’oficina amb un somriure, obeeixin i produeixin de la manera més eficaç possible.

 

Better work in coops

I què hi podem fer? El cooperativisme com a alternativa productiva al model imperant és la lluita de David contra Goliat. El cooperativisme es basa en la democratització de la propietat i les decisions empresarials, així doncs totes les treballadores d’una cooperativa ens hem de preguntar què estem fent i com ho estem fent, alhora hem de sobreviure en un entorn molt competitiu. Ens podem cuidar com a treballadores i alhora sobreviure en aquest entorn? Bona pregunta per a totes les cooperatives que ho intentem.

Inclús quan les plataformes digitals tenen com a finalitat la compra/venda de treball com és el cas d’Airbnb o Glovo sorgeixen alternatives cooperatives anomenades “cooperativisme de plataforma” com Fairbnb i Mensakas que tracten de pal·liar la gran precarietat que generen les grans plataformes.

El cooperativisme ve de lluny però s’adapta als nous temps i segueix sent vigent en tant que empodera a les treballadores. No podrem oferir tantes comoditats per les nostres treballadores com les grans corporacions, però sí donar-nos l’oportunitat de fer-nos responsables i aportar el millor de nosaltres mateixes a una causa en comú.

El model capitalista liberal produeix empreses que competeixen per fer-se amb tot un mercat i quan l’aconsegueixen segueixen per aconseguir altres mercats. Les empreses tracten fer-se grans i quedar-s’ho tot, o bé fer-se grans i ser comprades per altres empreses que volen quedar-s’ho tot. Un estrany joc que acaba produint grans desigualtats.

En aquesta lluita per la supremacia de les empreses estan les treballadores, que tendeixen a ser substituïdes per màquines quan és possible fer-ho. Potser les darreres persones en ser substituïdes seran les enginyeres i les programadores de les màquines, però mentre siguin necessàries són la gallina d’ous d’or i les empreses estan obligades a cuidar-les.

No és gens fàcil fer front a aquest imperialisme de grans corporacions digitals des del cooperativisme, però intentar-ho és un gest de responsabilitat cap a nosaltres i cap al món que volem construir.

 

Vine a treballar al cooperativisme, enforteix l’economia solidària!

Pam a pam: Selecciona sector “Tecnologia i electrònica” i trobaràs forces entitats dedicades a la tecnologia des de l’economia solidària

CoTech: Un inspirador exemple d’intercooperació. Xarxa de cooperatives tecnològiques a UK

Fact[tic]: Un altre exemple de federació de cooperatives del sector tecnològic a l’Argentina

 

Autor
Sergi Alonso, soci fundador de Coopdevs.org

Deixa un comentari